Inside Information into the Miracle Molecule Chapter 9

The Difference between Colloidal vs Complex Minerals

“A Colloid is: A state of matter in which the matter is dispersed in or distributed throughout some medium called the dispersion medium.  The matter thus dispersed is called the disperse phase of the colloid system. The particles of the disperse phase are larger than the ordinary crystalloid molecule, but not large enough to settle out under the influence of gravity”

“Colloids as defined in physical chemistry are: (a) A colloidal system, one in which a finely divided solid is suspended in a liquid: such colloids range from solutions to gels (b) A colloidal suspension. (c) A substance that when suspended in a liquid will not diffuse easily through vegetable or animal membrane.”

According to Remington’s Pharmaceutical Sciences: “Colloidal mineral particles each consist of many aggregates, and each aggregate contains many molecules.” Thus it stands to reason that colloidal minerals exist in particle sizes many times larger than some other mineral forms.

Because of their size, colloidal minerals are not absorbed by the body where as complex minerals are absorbed.

Comment: “A colloidal mineral is one that has been so altered that it will no longer pass through cell walls or other organic membranes” Dr Royal Lee 

There are several questions about Fulvic Acid as Complex Minerals:

Q1.   What happens when the micro-organisms in soil is destroyed?

Answer: The plants and crops lose their flavour, nutrition and vitality and human develop deficiencies and decreases in epidemic proportions.

Q2.   Has the micro-organism-produced biochemical been identified that is responsible for complexing and mobilising minerals for assimilation by plants, and in turn animals and humans?

Answer: Yes this extremely complex substance has been isolated. It is called Fulvic acid and is produced in extremely small amounts in organically rich soils teaming with vital micro-organisms.

Q3.   Can or have Fulvic acid ever been synthesized?

Answer: No, nor is it ever likely to be, considering the extremely complex nature of the material.

Q4.   Has it been extracted commercially?

Answer: yes, but be aware of counterfeits.

Q5.    How is it extracted?

Answer: It is extracted from ancient composted material from once living matter and contains all the major and trace elements present when these organically rich deposits were laid down. Fulvic acid chelates, solubilizes and complexes all monovalent and divalent minerals into bio-nutrients of the highest degree of abnormality for both plants, animals and humans. It is the strongest natural electrolyte known, and is capable of potentizing and enhancing the beneficial effects of various nutrients, herbs or tinctures with which it may be combined. Without it life would cease to exist as we know it.

Q6.   In what amounts can it safely used?

Answer: Since it is a catalyst as well as a cell nutrient and an extremely effective antioxidant, it should be used with all prudence and reason.

Q7.   Does Fulvic acid contain colloidal minerals?

Answer: No. Fulvic acid does not contain colloidal minerals (suspended particles) but contains complexed and dissolved minerals and trace elements in the same form our Creator intended for us to use them.

Q8.   When Fulvic acid is used to complex or dissolve other metals or minerals, will it respond to the laser light?

Answer: Fulvic acid will not respond to the laser light, hence a Fulvic solution containing hundreds, or even thousands of parts per million (ppm) of dissolved metal or minerals which will not respond to laser light. There are no suspended particles in the solution to reflect light.

Myths

Myth: Plant roots turn metallic minerals into Colloids.

Truth: Fulvic acid created by microbes turn metallic minerals into molecular complexes, which in turn are available to plants roots.

Myth: Extracts from ancient Humic deposits contain colloidal minerals.

Truth: Extracts from ancient Humic deposits contain Fulvic acid mineral complexes in varying ratios and concentrations.

Myth:  Colloids are readily absorbable by human or plants cells.

Truth: The term “colloids” was incorrectly used by some confused individuals, and the industry has continued to build upon it. True colloids minerals are NOT readily absorbable, except for a low number in some samples that have been reduced to ionic size. These would still be in metallic form and not good for the body.  The term colloids is being mistakenly used to refer to Fulvic acid complexes, which are readily absorbable and in the perfect electrolyte form to react with cells.

Myth: The T.J. Clark, Rockland Mine and related small claims in Emery County USA, are the only ones of their kind and can only be found there.

Truth: There are considerable other deposits far richer than above claims. Fulvic acid is continually being formed wherever substantial amounts of Humic material, microbes and suitable culture conditions exist. It can be found worldwide.

                                            Research report by Supreme Fulvic, LLC